Vraagtekens bij herziening MBO kwalificatiedossiers

mboEr gaat binnenkort weer een hoop veranderen binnen het MBO. Vanaf 1 augustus 2016 moeten MBO scholen gaan werken met nieuwe kwalificatiedossiers. Veel mbo scholen zijn hier nu druk mee, maar voor veel scholen is dit een groot proces. Het valt te bezien of iedereen op tijd klaar is, om de studkiezer goed te kunnen bedienen. Tot voor kort kon de studiekiezer kiezen uit een lijst van 600 verschillende MBO opleidingen en vanaf die datum zijn dat er nog maar 175. Bijna alle opleidingen krijgen een andere naam, die duidelijker moet zijn voor de studiekiezer, de MBO school en de werkgever. Ook vallen sommige opleidingen dan onder een ander opleidingsdomein.

Een site waar alle mbo opleidingen te vinden zijn is MBOstart.nl. Zij zien mbo scholen nu worstelen met de aanpassingen in de mbo kwalificatiedossiers en zijn erg benieuwd of de herziening het gewenste resultaat gaat opleveren. Het is goed dat er meer overzicht komt, want qua keuzes en opleidingen in het MBO is het een oerwoud, maar bij deze wijzigingen kunnen we ook grote vraagtekens plaatsen. De laatste jaren is er al veel veranderd in het MBO en deze wijzigingen konden de ROC’s en andere MBO instellingen vaak al niet volgen. Hierdoor worden er regelmatig incorrecte gegevens in studiekeuze-materiaal van MBO instellingen en op verschillende studiekeuze-websites getoond. Dat instellingen soms de draad kwijt zijn is misschien nog het minst erg, want dat studiekiezers hierdoor hun studiekeuze op foutieve informatie baseren is veel erger. En dan vergeten wij nog de werkgever, die niet precies meer weet welke MBO opleiding zijn sollicitant heeft gevolgd.10jaar

Sommige opleidingen hebben in 10 jaar tijd al 5 keer een naamswijziging ondergaan, hebben verschillende keren een ander opleidingsnummer (Crebocode) gekregen of hebben al meerdere opleidingsdomeinen gezien. Veel namen van opleidingen gaan na 1 augustus 2016 maar met 1 letter veranderen. Dat lijkt een kleine wijziging, maar als dit niet wordt doorgevoerd in de honderden systemen van scholen en websites is zo’n opleiding voor een studiekiezer lastig te vinden. Daarnaast zijn sommige opleidingen in een merkwaardige categorie ingedeeld. Zo is de opleiding Danser onder het domein Zorg en Welzijn te vinden en de opleiding Fashion design in het domein Handel en Ondernemerschap. In dat laatste domein zou je juist een opleiding als Vestigingsmanager groothandel verwachten, maar die staat onder Economie en administratie. Gaan wij hiermee het MBO verbeteren? Wij zijn erg benieuwd.