VCA diploma halen: Voor een veilige werkplek

Kap-opleidingen

Jouw VCA examen halen betekend dat je klaar bent om veilig aan het werk te gaan bij een aannemersbedrijf. Aannemers vragen vaak aan hun medewerkers om een VCA diploma. Zo zijn medewerkers opgeleid om alle gevaren te erkenning die bij het bouwen van een gebouw, fabriek werkzaamheden, infrastructuur aanleg en installaties komen kijken. Voor gewone medewerkers is een basis VCA al voldoende. Maar als je als leidinggevende in functie treed wordt vaak een VOL VCA gevraagd of een VIL VCA voor medewerkers van een uitzendbureau.

Kap-opleidingen

Wat is een VCA?


VCA examen doen betekend klaarstoming voor een veilige werkplek. Een VCA examen gaat over veilig handelen in bepaalde situaties bij bouwwerkzaamheden of bij een uitzendbureau voor aannemers waar je als medewerker of leidinggevende aan de slag wilt. Alle kennis dient daarvoor in huis te zijn. Het gaat om gezond werken, veilig werken en werkzaamheden verrichten die goed zijn voor het milieu. Dit kan zijn voor werkzaamheden in de bouw of aan infrastructuur zoals spoorwerkzaamheden waarbij gezond en veiligheidsrisico’s om de hoek komen kijken zoals elektrocutie. Maar ook voor fabrieken waar met gevaarlijke machines en stoffen wordt gewerkt en bij installatiewerkzaamheden.

VCA examen kosten en opbouw


Vooraf aan het VCA examen volgt men een VCA cursus waar het VCA diploma wordt behaald.
In de basis variant kan men 40 vragen verwachten en in de volledige variant 70 vragen. Vragen zijn divers. Dit zijn ranking, matrix, matching en meerkeuze vragen. Het basis examen vereist 4000 punten waarvan er minimaal 2580 zijn behaald. Het volledige examen vraagt 7000 punten waarbij je minimaal 4515 punten moet behalen. VCA examen kosten bedragen 69 euro voor zowel het VCA basis als voor VOL VCA.

Kap-opleidingen

Opties voor het VCA examen


Zoals boven te lezen is, is een VCA examen van groot belang om aan de slag te gaan in de bouwsector of in productie en installatiesector. Je kunt het examen individueel afleggen maar ook in groepen. InCompany is geschikt voor bedrijven die van meerdere medewerkers een VCA diploma vragen. Op de bedrijfslocatie kan dan door de nieuwe medewerkers of sollicitanten het examen worden afgelegd. Het scheelt medewerkers reistijd doordat ze gewoon het examen binnen het bedrijf afleggen ook scheelt dat reisuren en reiskosten. Voor anderstaligen is het VCA basis examen ook in het Engels of een andere Europese taal af te leggen. Voor het VCA VOL examen geld dat deze in het Engels, Frans of Duits is te maken. VCA basis is daarnaast ook nog in het Pools, Spaans, Portugees, Roemeens, Hongaars en Turks af te leggen.

Bron: Kap opleidingen