Volg een emdr opleiding om mensen met trauma goed te helpen

emdr opleiding

Ben jij een therapeut of psycholoog en wil je meer leren over hoe je patiënten kunt helpen? Een nieuwe techniek of methode leren kan dan de oplossing zijn. Verdiep je bijvoorbeeld eens in een emdr opleiding. Daarmee kun je mensen helpen die zwaar trauma hebben meegemaakt en hier niet alleen uitkomen. Emdr is een zeer populaire techniek bij mensen met deze problematiek maar je moet wel echt weten waar je mee bezig bent. Het is namelijk ook ingewikkeld om je patiënt mee te nemen in dit proces.

De kern van emdr

In de kern is emdr een behandelmethode voor mensen met een zwaar trauma in hun verleden. Denk bijvoorbeeld aan seksueel geweld, een ongeval of mishandeling. Dit trauma kunnen sommige mensen op eigen houtje verwerken maar anderen kunnen dat niet. Voor deze mensen kunnen de gevolgen van dat trauma jarenlang meespelen in gedrag en gedachten zonder dat zij dit door hebben. Emdr helpt ze dit trauma niet alleen onder ogen komen maar helpt ze ook om in te zien hoeveel het hun leven heeft beïnvloedt. Dat ontdekken ze natuurlijk met jouw hulp en begeleiding.

emdr opleiding

Hoe werkt het precies?

De therapeut zal vragen aan een gebeurtenis terug te denken. In een aantal stappen worden vervolgens oogbewegingen gebruikt om deze therapie verder door te voeren:

  • je denkt terug aan de traumatische ervaring
  • je krijgt zo meer informatie over die traumatische beleving
  • daarna start opnieuw het proces van verwerken
  • de therapeut vraagt patiënt om de gebeurtenis opnieuw te herinneren
  • ditmaal gebeurt dat in combinatie met een afleidende stimulus, zoals de hand van de therapeut of door geluiden die afwisselend links en rechts te horen zijn

De combinatie van die bewegingen met het herinneren zorgen ervoor dat het verwerkingsproces dus in feite opnieuw kan worden doorlopen.