Lean Six Sigma, wat is dat nou eigenlijk?

In deze blog gaan we je vertellen wat Lean Six Sigma nou eigenlijk is. Het wordt namelijk steeds populairder en steeds meer bedrijven en personen zien de waarde van Lean Six Sigma in. Toch schrikt het sommigen af, bijvoorbeeld omdat het heel erg ingewikkeld kan lijken. Dat is in de praktijk gelukkig niet het geval. We vertellen je graag hoe dat zit, dus lees snel verder!

Wat het is

Lean Six Sigma is een methodiek die wordt gebruikt om processen te verbeteren. Met name op het gebied van kwaliteit en efficiëntie. Hiervoor worden allerlei tools, of gereedschappen zo je wilt, ingezet. Die maken de schijnbaar onmogelijke stappen om dingen anders en beter te gaan doen mogelijk en onderbouwen deze gaandeweg zodat de waarde van de aanpassingen meteen duidelijk is en ook geborgd blijven voor de toekomst.

Lean en Six Sigma

Lean Six Sigma is opgebouwd uit twee verschillende verbetermethodieken. Dit zijn Lean en Six Sigma. Lean creëert waarde door verspillingen tegen te gaan. In de praktijk betekent dit dat alles wat niet bijdraagt aan het doel wordt weggehaald. Als het niet bijdraagt is het immers ook niet belangrijk en houd je zo tijd en middelen over voor zaken die wel belangrijk zijn en bijdragen. Six Sigma is vooral gefocust op kwaliteitsmanagement, oftewel het zo goed mogelijk uitvoeren van hetgeen belangrijk is voor het bedrijf of de organisatie. Door deze twee methodieken samen te voegen en de beste onderdelen ervan te behouden is Lean Six Sigma ontstaan en een unieke methodiek geworden.

Aan de slag met verbeteren

Wereldwijd gebruiken organisaties Lean Six Sigma om zichzelf en hun processen te verbeteren, met fantastische resultaten tot gevolg. Het internet staat bol van mooie voorbeelden hiervan. Misschien is Lean Six Sigma ook wel geschikt voor jouw organisatie. We je dan ook zeker aan om je hier eens in te verdiepen.