De verschillende niveaus van VCA certificaten

VCA basis

In de meeste functies waarvoor een VCA certificaat vereist is, zal een VCA basis meer dan voldoende zijn. Maar in sommige functies, is het wel nodig om een zwaardere VCA te halen. Als jij gaat solliciteren, en je niet precies weet welke VCA cursus jij moet doorlopen voor je nieuwe baan, ben je hier aan het juiste adres. In dit stuk leg ik je precies uit welke niveaus er zijn op het gebied van VCA certificaten, en wat je met de verschillende certificaten kan en moet. Dus als jij op zoek bent naar een nieuwe baan, lees vooral verder. Het juiste VCA certificaat kan jou zeker van pas komen in de zoektocht naar je nieuwe baan.

VCA basis

Hoe haal je een VCA certificaat?

Een VCA basis, VCA VOL en VCA VIL, kun je halen door een cursus te doen. Je zult daarvoor een examen moeten doen. Wat de meeste mensen tegenwoordig doen, is een cursus van een dag, met het examen aan het einde van die dag. Het gaat dan bijvoorbeeld over het werken met gevaarlijke stoffen, het bedienen van machines en het kennen en opvolgen van andere, gevarieerde en van sector en bedrijf afhankelijke veiligheidsvoorschriften. Ook is het belangrijk dat je weet wat te doen in geval van calamiteiten, en dat je niet in paniek raakt. Al die kennis wordt getoetst. Maar dat kan dus op verschillende niveaus.

De verschillende VCA certificaten

Er zijn 3 typen VCA certificaten: VCA basis, VCA VOL en VCU VIL. VCA basis is voor mensen die werken met gevaarlijke stoffen of materialen, maar die zelf geen functie hebben waarbij ze toezicht houden op anderen. VCA VOL is voor mensen die een eigen bedrijf hebben en/of die toezicht houden op andere werknemers in het bedrijf. Ten slotte VCA VIL: dat is voor mensen bij uitzendbureaus zodat ze de werknemers die ze doorsturen van de juiste veiligheidsvoorschriften kunnen voorzien. 

KIjk online voor de VCA cursus die jij nodig hebt voor je nieuwe baan!