tegemoetkomingen

tegemoetkomingenVanaf je 18de jaar zullen er ineens veel nieuwe dingen op je afkomen. Zo is het verplicht een zorgverzekering af te sluiten, moet je een DigiD aanmaken, belastingaangifte doen en nog veel meer. Ook kan rijlessen nemen om voor je rijbewijs te gaan, om vervolgens een eigen auto te gaan kopen. Maar de belangrijkste beslissing die je zal moeten maken is misschien wel welke vervolgopleiding je wilt gaan volgen na de middelbare school of misschien het MBO.

 

Als je 18 jaar bent ben je niet meer leerplichtig en dit betekent dat je in principe niet meer naar school hoeft. Sommige zullen er naar verlangen niet meer naar school te moeten en kiezen erom om te gaan werken. Heel slim is dit niet wanneer je enkel een diploma hebt van de middelbare school. Om die reden kiezen de meeste jongeren dan ook om verder te gaan studeren op het MBO, HBO en Universiteit. Dit omdat het de kans groter maakt op een baan later. Waarom zou je nu al gaan werken als je 18 jaar bent, terwijl je misschien wel tot je 70ste door moet? Genoeg tijd om nog te werken dus.

 

Wanneer je een vervolgopleiding gaat volgen zal het veel geld kosten, omdat er elk jaar nieuwe boeken aangeschaft moeten worden en collegegeld moet worden betaald. Deze kosten moeten niet onderschat worden. Tevens zal je verantwoordelijk zijn voor nieuwe kosten die gemaakt worden zoals een zorgverzekering die afgesloten moet worden. Of misschien wil je wel al op jezelf gaan wonen door op kamers te gaan.